Как да се предпазите от "теч" на паролите ви

Как да се предпазим от теч на пароли в интернет

Всеки от нас се е сблъсквал с паролите в интернет. Те са непременно изискване към всяка една регистрация в пространството, билото то в социални мрежи, имейл, онлайн банкиране. Всяка от различните платформи има различно изискване за брой символи, малки и големи букви, специални символи. В един момент ние се отказваме да спазваме препоръките и започваме да използваме една и съща парола навсякъде, но това е огромна дупка в сигурността на нашите акаунти. 

Все по-често се случва някоя от платформите да бъде “разбита” и така нашата комбинация от потребителско име и парола стават общодостъпни, което само по себе си не е особен проблем, освен когато паролата, която използвате в съответната платформа е същата като на останалите ви акаунти. 

Проблемът се проявява, когата течът на пароли не е обявен от платформата и вие сте в пълно неведение за случващото се. 

В случай че вие станете жертва на теч на пароли, всички ваши акаунти, използващи същата парола стават уязвими. Всеки, който попадне на данните ви може да присвои акаунтите ви, да приеме вашата самоличност в социална мрежа, да се разпорежда с вашите финанси. 

Повечето платформи предлагат възможност за двуфакторна автентикация. Тази опция е достъпна във вашия профил - меню сигурност. Тя може да има няколко разновидности:

  • Чрез изпращане на допълнителен код чрез SMS или имейл
  • Чрез отговор на лични въпроси, избрани предваритело
  • Чрез мобилно приложение за двуфакторна автентикация

Не всяка от тези опции ще е достъпна във всички платформи.

Това е първата стъпка, която трябва да предприемете преди да се е случило каквото и да е с паролата ви.

Ако вие вече сте жертва на теч или не знаете дали сте, но искате да проверите, това може да направите в следният уебсайт - https://haveibeenpwned.com/

Информацията, която съдържа е достоверна, връзката е сигурна.

Ако вашата парола е изтекла е необходимо да вземете мерки незабавно, като смените паролите на всичките си интернет акаунти!

За да минимизирате загубите в бъдеще, ние препоръчваме използването на мениджър на пароли като Firefox Lockwise.

Next Post Previous Post