Защо не трябва да използвате публичен облак?

Облачните пространства променят начина, по който компаниите комуникират вътрешно и със своите клиенти. С времето облачното пространство придобива все по-голямо значение. Замислете се колко често Вие използвате iCloud, Dropbox, Google Drive. В следващите редове имате възможността да се запознаете с плюсовете и минусите на добре познатите публични облачни пространства.

Всяко действие оставя следи.

Много от нас са отраснали с идеята, че нещата, които правим в онлайн пространството са анонимни, но това не е точно така. Всяко действие може да бъде свързано с IP адреса на потребителя който го извършва. IP адресът не е единствената информация, която може да бъде засечена. В зависимост от настройките на вашия браузър, може да споделяте: локация, софтуера, който ползвате, параметрите на вашия компютър, какви социални мрежи използвате, дори вашето име и лични данни.

Информацията, която предоставяте, за да можете да видите съдържанието на даден сайт е различна и не е нужно да бъде запазена. Това се променя, когато се регистрирате, всяка информация се запазва - това включва устройства, от които влизате, локацията ви в момента на влизането, всички страници, които разглеждате, всички съобщения, които се изпратили и много други. Много често информацията, събрана от вашия акаунт в конкретен сайт не е достатъчна, за да се разкрие вашата идентичност. В тези случай няколко ваши акаунта в различни платформи могат да бъдат свързани по общи параметри, например една и съща електронна поща или локация, от която се ползват.

Дата профил

Данните събрани от вашите акаунти се използват за да се създаде дата профил. Тези профили могат да съдържат информация за хобита и интереси ви, но също така къде живеете, пазарувате и т.н.
Проблемът е, че тази информация не се съдържа само в публично споделената информация от социалните мрежи, тя съдържа информация от нашите профили в сайтове като Google, Amazon, Dropbox и много други. Тези профили се изграждат с цел продажба и таргетирана реклама. Това означава, че тази информация може да бъде продадена на всеки, който иска да я купи, без съгласието на потребителя.

Условията могат да и ще се променят

Преди да се регистрирате в някой сайт, трябва да приемете техните „Общи условия” и „Политика за поверителност”, но повечето хора се съгласяват с тях без дори да ги погледнат. Ако някога сте си направили труда да ги прочетете ще видите, че там пише, че компанията запазва правото да променя условията без предупреждение. С други думи те могат да правят каквото си поискат. Пример за това е как през 2012 г. Instagram променят условията за ползване и добавят клауза, че те могат да продават всяка една снимка качена на тяхната платформа - тоест вашето лице може да бъде на билборди в цялата страна.

Липса на сигурност

Услугата може да бъде спряна по всяко време, без да бъдете предупредени. Имали сте абонамент с неограничен обем в облачната услуга на Amazon през 2017 година, но разбирате че тази услуга вече не е налична. Ако вашите файлове са били снимки, няма да имате проблем. Amazon иска вашите снимки да са под техен контрол, това им дава възможност да продават вашите лични данни. Но ако сте имали нещо различно от снимки, сте поставени пред сложен избор - да продължите да използвате услугите на Amazon на значително по-висока цена или да прехвърлите вашите данни другаде. Не трябва да забравяте че имате краен срок, защото Amazon няма да се замисли да изтрие вашите данни, но по-вероятно е да заключи достъпа до тях и след това ще трябва да си платите за да имате отново достъп до тях.

При избор на модел на работа всяка компания следва личните си изисквания и преценява според тях. Ако след прочетената информация смятате, че частната облачна платформа е подходяща за Вашия бизнес или лични нужди, свържете се с екипа на ITArea Ltd.

Next Post Previous Post